dijous, 17 d’abril del 2008

Productes d’excel·lència cultural

A Menorca es creuen els astres de tant en tant per excel·lir en alguna cosa que ens fa sentir joiosos. Ja sabem que en els productes culturals fets des de Menorca en la majoria dels casos ratllam l’heroïcitat. La manca d’ajudes a la creació, unes polítiques massa sovint localistes, uns equipaments deficitaris, la impossibilitats de formació seriosa, etc. fan que tot plegat qui es dedica a la creació cultural a l’illeta tengui encara més mèrit. Però els astres es confabulen i apareixen productes culturals d’excel·lent qualitat. Els artistes, músics, pintors, escriptors...es mereixen tota la nostra atenció només pel fet que ens regalen el do més preuat, la capacitat creativa. Però no resulta fàcil adonar-nos de les seves necessitats, perquè normalment s’entén la cultura com una activitat o un producte per consumir. S’organitzen concerts i representacions teatrals, exposicions i mostres, s’editen llibres...però rarament s’incentiva tot l’esforç anterior a la difusió del producte cultural, el procés de creació mateix.

Tot i que ja fa anys que es va engegar i encara li manca anys per completar, la primera excel·lència cultural és l’Enciclopèdia de Menorca. Una magnífica obra d’un esforç col·lectiu que té la rara condició d’arreplegar el bo i millor dels investigadors. Dins el món de la recerca científica, mai en la història de l’illa no s’ha donat un cas semblant. Es tracta d’una autèntica eclosió de la cultura menorquina, oberta i rigorosa.

Per a mi és també d’una gran qualitat la tasca feta pel grup S’Albaida. Continuadors de Traginada, aquests músics han sabut oferir una cultura musical arrelada però reinterpretada amb la sensibilitat actual. Melodies tradicionals arranjades amb sons contemporanis i lletres de colpidora actualitat conformen el darrer disc publicat, El llenguatge de les pedres, una joia com poques vegades s’encasten a Menorca.

Una tercera excel·lència és la plèiade de narradors que en aquests darrers anys han confluït en el panorama literari de la literatura catalana escrita per menorquins: Joan Pons, Josep M. Quintana, Maite Salord, Ponç Pons i Esperança Camps que continuen el camí iniciat per Pau Faner en la modernitat de la novel·la a l’illa. Són uns quants i bons. Mai tampoc no havíem tingut un floret literari semblant.

Quarta excel·lència: la feina de recuperació i rehabilitació de les pedreres de s’Hostal a Ciutadella per part de l’associació Líthica. Ja sé que ho hem dit mil vegades, però ho repetim: des del femer que eren al jardí que són hi ha un salt d’amor i tenacitat cap al nostre patrimoni que no és pagador. Avui, les pedreres de marès gràcies a la visió de Líthica s’han convertit en un dels centres d’atenció cultural més important de l’illa. Sense l’esforç de tots, i de les administracions que li han donat suport, aquesta excel·lència no hauria estat possible.

Per suposat que encara n’hi podem afegir més: també em sembla excel·lent el weblog Illencs, les centenàries institucions de l’Ateneu i el Cercle Artístic, la pintura de Quetglas i la veu de Joan Pons, el desaparegut Ja t’ho diré... Són els nostres productes culturals més preuats, que van des de la recerca i la difusió en l’Enciclopèdia, la creació dels narradors, la reinterpretació de la música amb S’Albaida, la rehabilitació de Líthica...Tota aquesta gent es mereix més atenció si cal.